02

Pawilon Zodiak

Zespół gastronomiczny „Zodiak”, autorstwa Jana Bogusławskiego i Bohdana Gniewiewskiego z 1968 roku, składał się z 2-kondygnacyjnego głównego budynku gastronomicznego oraz parterowego pawilonu z  tarasem kawiarnianym na dachu wraz z charakterystyczną żelbetową pergolą.

Nasze zadanie polegało na rewitalizacji  budynku Pawilonu kawiarni, który poprzez brak użytkowania  stopniowo popadł w ruinę. W latach 90-tych podczas remontu głównego budynku gastronomicznego rozebrano słynną pergolę z charakterystycznym neonem i mozaiką Marii Leszczyńskiej,  schody zewnętrzne prowadzące na taras oraz elementy małej architektury Pasażu Wiecha wraz z fontanną przez Zodiakiem.

Zgodnie z wytycznymi Inwestora dawny Pawilon miał zostać zaadaptowany na przestrzeń kulturalną i nadbudowany o jedną kondygnację, mieszcząc docelowo siedzibę SARP na parterze i w podziemiu oraz Biuro Rozwoju Gospodarczego na piętrze i służyć promocji Warszawy jak również Architektury.

Nadrzędnym celem projektowym było zachowanie oryginalnego charakteru budynku- lekkiego Pawilonu z białego betonu z ażurową pergolą, smukłymi słupami, przezierną elewacją i mozaiką artystyczną. Główna trudność polegała na zachowaniu tych idei przy jednoczesnej potrzebie spełnienia wymagań Inwestora – początkowo 300 a docelowo 250 osób, co wymuszało dużą ilość instalacji dla tak niewielkiego, w pełni przeszklonego Pawilonu z południowo- zachodnią ekspozycją.
W pierwszej koncepcji biuro instalacyjne zaproponowało na każdej kondygnacji około 50 standardowych klimakonwektorów sufitowych. Ostatecznie udało nam się znaleźć rozwiązanie polegające na umieszczeniu kanałów wentylacyjnych wraz z klimakonwektorami i pozostałymi instalacjami nie jak to się robi typowo w przestrzeni sufitu podwieszanego a w przestrzeni podłogi podniesionej. Rozwiązanie to pozwoliło na zachowanie charakteru wyeksponowanej pergoli, która przyjęła formę żebrowanego stropu żelbetowego w przestrzeni nadbudowanej kondygnacji.

Charakterystyczny neon Zodiak został odtworzony przez pracownię Jacka Hanaka, który był odpowiedzialny za remont oryginalnego neonu z lat 60-tych.
Mozaika „Kosmos”, projektu Magdaleny Łapińskiej-Rozenbaum, umieszczona na ścianie klatki schodowej, wykonana została częściowo z odzyskanej z dawnego pawilonu stłuczki szklanej oryginalnej mozaiki Marii Leszczyńskiej.

Lokalizacja:
ul. Pasaż Wiecheckiego „Wiecha” 4, Warszawa
Rok:
2015-2018
Status:
ukończony
Zespół autorski:
Eliza Kalata, Szymon Kalata, Mateusz Świętorzecki
Zespół projektowy:
Anna Panasiuk, Jakub Senderowski, Barbara Jaworska, Piotr Sołowiej, Monika Lewandowska,
Daniel Przybyłek, WSP Polska